Ordnings- och trivselregler
för boende i Brf. MINA
Klicka på önskad rubrik nedan för att läsa mer.
UTÖVER DESSA REGLER, GÄLLER FÖRENINGENS STADGAR
Den boende har rättigheter och skyldigheter enligt våra stadgar, både mot föreningen och mot övriga boende. Även föreningens trivselregler är boende skyldiga att följa.
Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar!
Styrelsens uppgift är att ha hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa de beslut föreningsstämman fattar.
I den löpande förvaltningen ingår också trivsel och ordningsfrågor. Det innebär att styrelsen har ansvar för att det är ordning och reda både i och utanför husen.
Föreningens trivselregler gäller för;
• Bostadsrättsinnehavare, familjemedlemmar och inneboende.
• Gäster.
• Hantverkare som utför arbete i din lägenhet.
• Hyresgäster och andrahandshyresgäster.
Om någon bryter mot våra trivselregler, har alla boende rätt att agera.
Påtala felet för den som felar och/eller meddela styrelsen. Styrelsen har det yttersta ansvaret för att reglerna efterföljs.
Styrelsen kan muntligen eller skriftligt uppmana den felande att följa reglerna. Om reglerna trots detta inte följs, kan det bli fråga om uppsägning.
Viktiga kontaktuppgifter och telefonnummer för jour-tjänster under dag- och övrig tid finns på anslagstavlorna i våra entréer och på Hemsidan.
Fel som inte är akuta anmäls till styrelsen.
Om akut skada inträffar i egen lägenhet eller på annan plats i föreningens fastigheter ska du i första hand ta kontakt med föreningens jour-tjänst. Kontakta därefter snarast någon i styrelsen! Akuta skadeärende är exempelvis vattenskador och brand.
Kostnader för åtgärder i samband med jourutryckning kan komma att debiteras bostadsrättshavaren om felet som uppkommit inte ingår i föreningens underhållsansvar.
Kontrollera att entrédörrarna i fastigheten går i lås efter in- och utpassering.
Släpp inte in någon okänd person i fastigheten.
Ur brandsäkerhetssynpunkt får inga personliga tillhörigheter ex vis barnvagn, mattor, skoställ placeras i trapphuset.
Var särskilt vaksam när du öppnar via porttelefon och när du kör in eller ut ur garaget.
Lämna inte vinds- eller källardörrar olåsta. Meddela grannar eller styrelsen om du är bortrest under en längre tid.
Var försiktig med eld. Lägenheten ska vara utrustad med brandvarnare.
Ett antal lägenheter har brandstege placerad på sin uteplats. Se till att inga möbler eller dylikt placeras så det förhindrar användning av brandstegen.
I flerbostadshus får endast gasolbehållare med volym som är mindre än 5 liter hanteras (blå campingbehållare). Behovet av gasol avgör antal flaskor, vilket vanligtvis innebär två, en för drift och en i reserv.
Förvaring av behållare med brandfarlig gas på vind, i källarförråd, inglasad balkong och garage i flerbostadshus eller för flera hushåll är förbjudet.
I fastighetsförsäkringen ingår försäkring mot skadedjur och ohyra. Drabbas bostadsrättshavare av skadedjur, ohyra eller liknande i bostaden eller i därtill hörande utrymmen, ska detta snarast meddelas till styrelsen.
Lämna inte avfall som kan locka till sig ohyra. Mata inte fåglar från balkong eller på uteplats och altan.
Företrädare för föreningen har rätt att komma in i din lägenhet när det behövs för tillsyn eller för att utföra arbete som föreningen svarar för.
Tänk på att vara rädd om och vårda föreningens egendom. Kostnader för underhåll och reparationer av fastigheten betalas av alla gemensamt. Var sparsam vid varmvattenförbrukningen och lämna inte vatten rinnande i onödan. Byt kranpackning när vatten står och droppar. Kostnad för el (ej hushållsel) och vatten betalas av alla gemensamt.
Hemförsäkring tecknar du för lös egendom i din lägenhet. Till din hemförsäkring tecknar du ett bostadsrättstillägg som försäkrar fast inredning som badrum, kök och så vidare. Utan bostadsrättstillägg kan det bli mycket kostsamt vid en eventuell skada.
Bostadsrättsföreningens fastighetsförsäkring innehåller från och med 2022 ett bostadsrättstillägg för samtliga bostadsrättsinnehavare. Kontakta därför ditt försäkringsbolag om du har eget bostadsrättstillägg för att se hur det ska hanteras.
God grannsämja kräver att du inte stör dina grannar med maskindisk, tvätt/torktumla, sång/musik eller på annat sätt,
mellan klockan 22.00 — 07.00 alla dagar. Självklart ska du visa hänsyn även övriga tider.
Om du någon gång misstänker att din fest ska pågå sent och ev. kan bli störande, prata med dina grannar innan festen!
Inga störande aktiviteter är tillåtna på innergården efter kl. 24.00.
Om du utför förändringar tänk på att ljud som alstras i lägenheten sprids väldigt lätt via betongbjälklagen till andra lägenheter. Gäller i synnerhet vid uppsättning av tavlor/hyllor eller om man borrar med slagborrmaskin.
Om du utför renoverings- eller liknande arbeten ska starkt bullerstörande arbete utföras
- vardagar mellan 08.00-19.00
- dag före helgdag och lördagar mellan 08.00-16.00
- söndagar och helgdagar får inget störande arbete utföras
Om du undantagsvis måste utföra arbeten på annan tid, ska du ha ett medgivande från dina grannar.
Om störningar trots allt uppstår, ska du själv ta kontakt med den/de som stör och be att man upphör med det som är störande.
Hjälper inte detta kan du ta kontakt med styrelsen för vidare åtgärder.
Föreningen strävar efter en rökfri boendemiljö för alla.
Rökning är inte tillåten i trapphus, garage och andra gemensamma utrymmen. Kasta inte heller fimpar i huset eller inom området utomhus.
Tänk på, att om du står på din balkong eller uteplats och röker kan det upplevas som störande av dina grannar!
Altanerna är gemensamma för alla medlemmar i föreningen.
Altanen kan användas för privata arrangemang. Glöm inte att i förväg informera dina grannar.
Inga störande aktiviteter är tillåtna på innergården efter kl. 24.00.
Olika arrangemang ska ske på ett sådant sätt att grannar inte störs samt att byggnader eller växter inte skadas. Se till att du lämnar altanen lika fin som när du kom.
I övrigt gäller Regler för Grillning som är anslagna vid respektive utgång till altanen.
Balkongen får inte användas till permanent förvaring av föremål som inte hör till normal balkongmöblering, skakning av mattor, sängkläder m.m.
Grillning får endast ske med el-grill och utan att det stör intillboende. Ingen Gasolutrustning såsom Grill, Värmare eller dylikt får användas på balkongerna, ej heller förvaring av Gasol /Gastuber. Grillning på de gemensamma altanerna se anslagna grillregler.
Blomlådor ska placeras innanför balkongräcke.
Se till att balkong är ordentligt stängd för att undvika att vatten tränger in vid kraftig nederbörd och/eller snösmältning.
Det är inte tillåtet att ha fasadklättrande växter eller växter som växer in i fasadputsen.
Om du vill bygga om en uteplats måste du ha styrelsens tillstånd.
Ansökan skall innehålla ritning/skiss med mått och förklarande text.
Garaget är kameraövervakat.
I garaget får inga brandfarliga vätskor, Gasol, Gas förvaras.
Inga däck eller annan utrustning/ägodelar får förvaras i garaget!
Biltvätt, reparationer och däckskiften är inte tillåtet på någon plats i vårt garage eller gemensamma område, av säkerhets- och miljöskäl.
Eluttagen får EJ användas för laddning av fordon, cyklar, mopeder eller dylikt utan styrelsens godkännande.
Felaktigt uppställda fordon kan borttransporteras.
För att möjliggöra städning av garaget, meddelas tidpunkt för detta med anslag på entréerna. Det är mycket viktigt att bilar/mc flyttas enl. anvisningarna. Att inte flytta fordonet innebär risk för skador samt försvårar städningen.
Du som har plats i vårt garage, ansvarar för att porten går ner efter passering.
Om porten inte igår att öppna/stänga, skall du anmäla detta till kontaktpersoner i styrelsen, namn och telefonnummer finns anslaget på pelaren intill porten.
Tänk även på att garaget inte är någon värmestuga eller lekplats! Vuxna eller barn/ungdomar ska inte i onödan vistas i garaget.
OBS! Du ansvarar också för att de hantverkare du anlitar, får kännedom om våra garageregler.
I övre garaget finns en ”serviceplats”. Om du har hantverkare och har behov av platsen måste styrelsen först ge tillstånd eftersom den oftast är upptagen av hantverkare eller annan service som föreningen anlitat.
Vi har inga gästparkeringar i föreningens garage.
Föreningen har två cykelförråd och ett cykelställ inne i garaget.
Eftersom det är begränsat antal platser för cykeluppställning ska bara cyklar som används finnas i cykelrummen och i cykelstället i garaget. Det rekommenderas att ställa undan cyklar i lägenhetsförråden om de inte används regelbundet.
I cykelförråden får inte motorförsedda fordon parkeras.
Eluttagen får EJ användas för laddning av fordon, cyklar, mopeder eller dylikt utan styrelsens godkännande.
I källaren finns särskilt utrymme för barnvagnar, rullatorer m.m. Dessa kan av brandsäkerhetsskäl inte placeras i trapphuset.
Soprummet är kameraövervakat.
Föreningen källsorterar vilket innebär att soporna sorteras i olika kärl. Avfall som sorteras är restprodukter (ej grovsopor), matavfall, glas, metall, plast, tidningar, kartong och batterier.
Övrigt klassas som grovsopor och dessa har du själv ansvar för att transportera till Återbruket.
Komposterbart avfall är organiskt avfall, t.ex. matavfall, grönsaks- och fruktrester, kaffefilter. Sådant avfall skall läggas i särskilda bruna påsar för komposterbart avfall. Dessa påsar finns att hämta i anslutning till soprummet. Se till att påsarna är väl förslutna så att inte matrester sprids eller luktar i soprummet. Använd gärna dubbla bruna påsar så att avfallet inte läcker ut. Extra soppåsar i olika storlekar finns även att hämta i cykelrummet.
Återvinningsbart avfall är t.ex. tidningar, kartonger, metallburkar, plastförpackningar.
Sådant avfall skall sorteras enligt anslagen i soprummet och läggas i de kärl som finns för respektive avfallstyp.
Batterier lämnas i särskilt kärl.
Farligt avfall, lösningsmedel, tändvätska, lacknafta, kloren, olja, gifter, läkemedel får inte lämnas i soprummen och inte blandas med annat avfall.
Farligt avfall samt el- och elektronikavfall måste du själv transportera till Återbruket.
Grovavfall är skrymmande avfall som t.ex. möbler, cyklar, skidor och större emballage och detta får inte lämnas i soprummen. Sådant avfall måste du själv transportera till Återbruket.
Restavfall är återstående avfall efter utsortering av återvinningsbart avfall, komposterbart avfall och farligt avfall. Restavfall är i särklass dyrast att hantera och skall därför minimeras.
OBS!
– Vik ihop kartonger så att de tar mindre plats i kärlet.
– Det komposterbara avfallet får endast läggas i den bruna kompostpåsen.
– Minimera restavfallet.
-Läs sorteringsinformationen för rätt sortering och så att grovsopor inte lämnas i soprummet. Information finns på respektive kärl.
-Var noggrann med sorteringen, blir det fel kan föreningen drabbas av
straffavgifter och höjd taxa, vilket kan påverka månadsavgifterna.
På vind och i källare får personliga tillhörigheter endast förvaras på avsedd plats. Gångarna ska hållas fria från saker och får inte belamras. Undvik att förvara stöldbegärlig egendom i lägenhetsförrådet.
I lägenhetsförråden får inte brandfarliga vätskor, Gasol, Gas förvaras, inte heller föremål som kan förorsaka lukt eller annan olägenhet.
Föreningen har två tvättstugor belägna i källarplan i respektive fastighet. Tvättid bokas på tavla utanför tvättstugan. Ordningsregler finns anslagna i tvättstugan. Möjlighet finns att genom extra lås låsa dörren till tvättstugan då du tvättar.
När du lämnar tvättstugan ska tvättmaskinerna vara avtorkade och rena från tvätt- och sköljmedel, torktumlaren och torkskåpets filter ska vara rengjorda och golvet vara sopat eller vid behov våt torkat.
Mattor får inte tvättas i tvättmaskiner avsedda för hushållstvätt. Meddela genast Styrelsen om någon maskin är trasig
Föreningen har underhållsavtal med hissfirma. Firman har jour och aktuellt telefonnummer finns anslaget vid/i hissarna och i entréerna. I hissarna finns telefon kopplad till larmcentral. Alla ska följa de regler som finns anslagna för att på det sättet minimera reparationskostnader m.m.
Kostnader för åtgärder i samband med jourutryckning kan komma att debiteras bostadsrättshavaren om felet som uppkommit inte ingår i föreningens underhållsansvar.
Du är som djurägare ansvarig för att ditt husdjur inte stör dina grannar eller förorenar inom området. Skällande hundar uppfattas ofta som mycket störande av de som inte är djurägare. Rastning av djur skall göras utanför området.
Det är tillåtet att ha en inneboende person i lägenheten utan styrelsens godkännande.
Bostadsrättshavaren måste då själv också bo i lägenheten för i annat fall är det en andrahandsuthyrning som regleras särskilt i föreningens stadgar.
Uthyrning i andra hand av lägenheten, kräver alltid styrelsens samtycke.
Begäran om samtycke ska vara skriftligt och innehålla skälet för begäran, tidsperiod och vem som ska hyra lägenheten. Uthyrning i andra hand förutsätter särskilda skäl, kan gälla max 12 månader och innebär en extra avgift som betalas till föreningen. I stadgarna anges närmare vad som gäller.
Ansökningsblanketten hittar du på HSB Mälardalens hemsida.
Läs mer om andrahandsuthyrning och ladda ner blanketten här: Andrahandsuthyrning
Som medlem ansvarar du gentemot föreningen för din hyresgäst som hyr i andrahand.
Bostadsrättshavare är skyldig att underhålla sin lägenhet (s.k. inre underhåll). Till lägenheten räknas normalt golv, väggar och tak, inredning i kök och badrum, glas och bågar i fönster samt inner- och ytterdörrar. Omfattningen av det inre underhållet framgår av föreningens stadgar.
Var särskilt uppmärksam på lägenhetens våtutrymmen och vatteninstallationer. Läckage kan orsaka vattenskador och dessa kan kosta stora pengar att åtgärda och orsaka både dig och andra stora olägenheter. Vattenläckage skall du omgående anmäla till fastighetsjouren och styrelsen.
Mindre förändringar får göras i lägenheten. Du får tex lägga nya golv, sätta upp nya skåp eller byta vitvaror i köket. Mer omfattande förändringar kräver styrelsens tillstånd, tex om du vill ta ner en vägg, dra nya rör, ventilation i kök och badrum. Ibland kan det behövas bygganmälan/bygglov för vissa åtgärder i lägenheten.
Vattenanslutningar och avlopp, samt elinstallationer måste göras fackmannamässigt och enligt Boverkets byggregler.
Våtrumsarbeten, t.ex. sättning av kakel och klinker, måste utföras av auktoriserad installatör.
Föreningens låssystem iLOQ administreras av styrelsen. Porttelefonen har ingen kod och kan inte nås efter kl. 22. Till varje lägenhet hör tre nycklar. Vid problem med nyckel / lås eller om du förlorar din nyckel så ska du omedelbart kontakta styrelsen för att avregistrera nyckeln. Flera nycklar kan mot avgift beställas av styrelsen. Även passagesystem till Garage är administreras av Styrelsen. Vid problem eller om man vill beställa fler ” taggar ” till fordon kontakta styrelsen.
Fråga styrelsen vilka rutiner som gäller vid försäljning/överlåtelse av din lägenhet. Tänk på att den som övertar din lägenhet också ska godkännas som medlem i föreningen innan inflyttning får äga rum. Tag därför reda på vad som krävs för att få medlemskap. Tillsammans med en ansökan om medlemskap ska även ett exemplar av överlåtelseavtalet lämnas till styrelsen.
När du flyttar från din lägenhet skall du lämna kvar följande:
– Tv-box/Router
– Brandvarnare
– Alla nycklar skall överlämnas till den inflyttande. Observera om det finns extra nycklar.
Tänk på att sopor i samband med flyttning ska hanteras enligt punkt 16 – Soprum och Avfallshantering i detta dokument!
Om något allvarligt, oförutsett händer och du behöver söka skydd finns information
på MSB:s hemsida (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) Där finns en karta över de närmsta skyddsrummen i förhållande till vår fastighet.
Hitta ditt närmaste skyddsrum, www.msb.se
Närliggande skyddsrum finns på adresserna Stora gatan 60, Norra Källgatan 17, Skomakargränd 2, Slottsgatan 33, Norra Källgatan 22 och Hållgatan 15.